Blender - jaki wybrać?

Blender to bardzo przydatny sprzęt. Wydaje się niepozorny, ale z jego pomocą z powodzeniem przygotujemy nie tylko półprodukty, ale i całe dania. Zwykło się myśleć, że blender będzie przydatny tylko w domu, w którym jest małe dziecko lub zapalony sportowiec. W tym pierwszym przypadku ma służyć do przyrządzania dziecięcych „papek”, w drugim zaś- zdrowotnych, białkowych koktajli. Ale to nie prawda. Blender przyda się dosłownie w każdym gospodarstwie domowym- nawet tam, gdzie gotuje się niewiele, albo wcale, ponieważ dobry sprzęt, posiada kilka dodatkowych funkcji, takich, jak np. kruszenie lodu.

Podstawową funkcją blendera, jest oczywiśćie rozdrabnianie, ale to tylko niewielki ułamek tego, co możemy wykonać z jego pomoc. Jednakże funkcje, jakie posiadać będzie nasz sprzęt, będą zależne od wybranego modelu, a tych mamy bardzo wiele. Zanim podejmiemy decyzję, w jaki blender chcemy zainwestować, musimy przemyśleć dokładnie do czego będziemy chcieli go używać. Najprościej mówiąc, powinniśmy przeanalizować to, jakie potrawy dominują w naszej kuchni. Jeśli lubimy zupy, to z pewnością warto zastanowić się nad blenderem ręcznym, ale jeśli przewidujemy przygotowywanie bardziej skomplikowanych potraw, być może lepiej sprawdzi się sprzęt o większej mocy z dodatkowym wyposażeniem. Wszystko zależny od naszych preferencji i potrzeb. Oraz możliwości ekonomicznych- wiadomo, że każda dodatkowa funkcja, będzie się wiązać z wyższą ceną.

Jeśli chodzi o typy blenderów, to w zasadzie wyróżniamy właśnie te dwa rodzaje: blender ręczny i blender kielichowy. Ręczny ma zdecydowanie mniejszą moc, ale jest za to bardzo poręczny. Możemy za jego pomocą miksować i rozdrabniać produkty w dowolnym pojemniku, misce czy garnku. Wystarczy gniazdko i odpowiednio długi kabel. Taki blender jest zazwyczaj niewielkich rozmiarów, łatwo go umyć i łatwo przechowywać. Blender kielichowy wymaga już nieco więcej miejsca i umożliwia pracę tylko w pasującym do danego modelu pojemniku. Ma jednak tę przewagę, że zazwyczaj dysponuje o wiele większą mocą i daje dużo większe możliwości. Typowy blender kielichowy wymaga też od użytkownika mniejszego nakładu pracy, ponieważ miksuje i rozdrabnia sam. Przygotujemy z jego pomocą znacznie więcej smakowitych potraw, ponieważ ten rodzaj poradzi sobie z najtwardszymi produktami bez żadnego problemu.

W każdym przypadku, warto dokładnie przyjrzeć się możliwością danego modelu blendera. Wiadomo, że przeważnie lepiej sprawdzi się ten od renomowanego producenta. Przede wszystkim ze względu na jakość, a ta jest w przypadku blendera bardzo ważna. Naprawdę dobry blender z powodzeniem zastąpi prostego robota kuchennego, ale musi wówczas posiadać kilka niezbędnych cech. Zwróćmy uwagę na materiał, z którego jest wykonane ostrze. Tylko stal nierdzewna zapewni odpowiednią wytrzymałość i znacznie przedłuży okres użytkowania. Blender powinien być poręczny- gotowanie powinno być przyjemnością a nie udręką. Ważna jest również możliwość szybkiej i sprawnej regulacji szybkości blendowania. Im większa skala, tym większe możliwości sprzętu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here