Co podać do picia?

Lato, ciepłe, długie wieczory i przyjemne noce sprzyjają spotkaniom towarzyskim, nierzadko przy wyśmienitym jedzeniu.
Lubimy spotykać się ze znajomymi i przyjaciółmi, wymieniać doświadczenia, spędzać razem przyjemnie czas.
Polacy raczej słyną z gościnności, chętnie przyjmujemy u siebie gości, przyjemnością jest dla nas serwowanie im dobrego jedzenia, co umili wspólnie spędzane chwile. Zdarza się, że takie okazje są dobrym momentem do pochwalenia się swoimi kulinarnymi talentami lub po prostu przetestowaniem swoich umiejętności w kuchni.
Sezon wiosenno-letni w szczególności zawładnięty został ogniskami i grillami. Właściciele ogrodów działkowych, ogrodów przydomowych i wszelkiej innej posiadłości obfitującej w tereny zielone są prawdziwymi szczęśliwcami, ponieważ nie ma lepszego miejsca na grilla niż skrawek własnej, przyjemnej zieleni.

Kolacja w plenerze nie musi wcale oznaczać pieczonej kiełbaski czy karkówki. Oferty w sklepach są aktualnie naprawdę bardzo szerokie. Z łatwością można dostać gotowe produkty – podzielone na porcje i odpowiednio doprawione. Wystarczy w zasadzie tylko wrzucić je na ruszt i czekać aż się dopieką.
Spory wybór mięs jest sprawą normalną i niekiedy podstawową. Jakkolwiek, idąc zgodnie z trendami i zapotrzebowaniem rynku, coraz częściej można spotkać także produkty wegetariańskie, a nawet wegańskie.
Kotlety, szaszłyki, produkty z kasz, soi, a także wielu innych warzyw stają się coraz powszechniej dostępne.

Moda na produkty wegetariańskie i produkty fit przyniosła ze sobą także popularyzację ryb. Znani i lubiani, w tym specjaliści z dziedziny kulinariów, ale także sportu i zdrowia zachęcają do sięgania po produkty rybne i same ryby przede wszystkim. Starają się obalić mit jakoby były one trudne i niewygodne w przygotowaniu.
Z łatwością znaleźć można wiele przepisów kulinarnych na naprawdę różnego gatunku ryby, z różnorodnym stopniem trudności w ich przygotowaniu, jak i z przekrojem cenowym danych potraw. Tak, aby każdy wybrał coś dla siebie, dopasowanego do własnej kieszeni i gustu smakowego.

Gdy mamy już opracowane menu na spotkanie w gronie przyjaciół, warto byłoby jeszcze pomyśleć o napojach odpowiednich do okazji, ale i do serwowanego jedzenia. Podczas ciepłych letnich wieczorów chętnie sięgamy po lekkie, chłodne i orzeźwiające napoje. Na grillach, ogniskach i ogółem spotkaniach „pod chmurką” szczególnie popularne są napoje gazowane. Jednak czasami warto przekonać się do chociażby wina. Można również wybrać coś lekkiego, dopasowanego do posiłków.
Nierzadko sprawia nam trudność dobranie odpowiedniego wina do tego, co zamierzamy jeść.
W przypadku decyzji o smakowitej i oryginalnej kolacji z rybą w roli głównej pojawia się pytanie – jakie wino do ryby. Otóż do ryb poleca się picie białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego – słodkie zostawmy do deserów. Wino białe pije się lekko schłodzone, zatem pasuje idealnie do okazji. Orzeźwi, wyostrzy kubki smakowe i z całą pewnością podkreśli smak przygotowanych specjalnie na daną okazję potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here