Marchew – witaminy i wartości odżywcze

Marchewka to jedno z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych warzyw w Polsce. Króluje w każdym warzywniaku, dodawana jest do większości zup i surówek w polskich domach, chętnie jest także przegryzana na surowo. Poza tym jest też bardzo zdrowa, wiedzą o tym wszyscy, ale dokładnie jakie witaminy ma marchewka? Okazuje się, że jest naprawdę bogata w witaminy i wartości odżywcze i powinna na stałe zagościć w naszym jadłospisie.

Marchewka to przede wszystkim źródło karotenów, w tym najbardziej rozpoznawalnego beta-karotenu, który wspomaga nasz organizm w produkcji witaminy A. Ponadto beta-karoten wzmacnia odporność, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, jak i walkę z trądzikiem i zmianami skórnymi. Jest też sprzymierzeńcem w walce z czasem, ponieważ opóźnia pojawianie się zmarszczek, ale przede wszystkim beta-karoten wspomaga opalanie. Regularne spożywanie marchwi pozwala na zachowanie na dłużej opalenizny i przyspiesza ładne brązowienie skóry, pamiętać jednak należy, że spożywanie marchwi samej w sobie nie „opali” nam skóry, gdyż beta-karoten jedynie konserwuje opaleniznę.

Spożywanie warzyw i owoców bogatych w karotenoidy, w tym marchwi właśnie, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, w tym na raka piersi, pęcherza, szyjki macicy, przełyku, krtani, prostaty i okrężnicy.

Marchewka jest również bogatym źródłem innych witamin w tym witaminy C, witamin z grupy B (kwasu foliowego, B1, B2, B3, B5, B6), witaminy K oraz składników mineralnych – potasu, magnezu, fosforu, miedzi, sodu i manganu – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest niskokaloryczna, więc nawet podjadanie jej pomiędzy posiłkami nie zaburzy naszej diety, ba może podkręcić nasz metabolizm, bo marchew odpowiada również za oczyszczanie naszego organizmu.

Ponadto marchewka, a raczej zawarte w niej witaminy, wspomagają pamięć i koncentrację, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, oczyszczają i pobudzają organizm, wspomagają układ krążenia i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Regularne spożywanie marchewki przyniesie nam na pewno mnóstwo korzyści zdrowotnych, jednakże jeżeli przesadzimy z jej ilością, możemy nabawić się niezbyt ładnie wyglądających, pomarańczowych plam na skórze. Dotyczy to marchewki w każdej postaci, także tej w sokach warzywnych i przecierach.

Marchewka ma mnóstwo pozytywnych właściwości, jest łatwo przyswajalna, szeroko dostępna, prosta w hodowli, tania a przy tym bardzo smaczna. Można ją dodawać do zup, dań głównych, soków, przecierów, sałatek lub chrupać na sucho. Coraz większą popularność zdobywają też placki z marchewką w roli głównej.

Jak widać marchew należy do warzyw bogatych w właściwości odżywcze i lecznicze, a dzięki łatwemu dostępowi do niej, nic nas nie ogranicza w spożywaniu jej. Już jedna marchewka dziennie może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie, urodę i samopoczucie. Naprawdę warto zainwestować te kilka złotych, bo jest to inwestycja długoterminowa. Nie oszczędzajmy na sobie i zdrowiu, bo czasem niewiele potrzeba by zafundować sobie porządny zastrzyk witamin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *