Na czym smażyć?

Ludzie coraz bardziej doceniają korzyści płynące ze zdrowego odżywiania się. Jak już powszechnie wiadomo, to co znajduje się na naszym talerzu ma ogromny wpływ nie tylko na naszą wagę, ale także na samopoczucie, zdrowie, wygląd skóry. Nieodpowiednio przygotowane jedzenie może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób takich jak miażdżyca, czy nowotwory. Natomiast odpowiednio dobrany i zbilansowany jadłospis będzie świetną profilaktyką przed otyłością, czy cukrzycą typu drugiego. Od naszych posiłków w dużym stopniu zależy także nasza uroda. Nadmierne spożywanie słodyczy prowadzić będzie nie tylko do nadmiarowych kilogramów, ale także do psucia się cery, czy zębów. Zbyt duże ilości spożywanego cukru prowadzą bowiem do utraty przez organizm cennych witamin i minerałów. A bez nich nasze włosy, skóra i paznokcie zaczynają wyglądać coraz gorzej. Na szczęście społeczeństwo jest coraz bardziej świadome zmian jakie wywołują w naszych organizmach spożywane produkty. W Internecie możemy znaleźć mnóstwo stron poświęconych zdrowemu odżywianiu się. Wiele z tych stron to wartościowe źródła informacji na temat tego, jakie produkty spożywcze zawierają szkodliwe substancje, a jakie warto włączyć do swojego codziennego menu. Oczywiście zawsze trzeba brać pod uwagę, że każdy organizm jest inny. I tak produkty, które służą jednemu człowiekowi, będą szkodziły innemu. Przykładem mogą tu być produkty zawierające gluten. Większość osób dość dobrze go toleruje, jednak istnieją także osoby z nietolerancją glutenu. Dla osób z tą nietolerancją, gluten nie jest pożywieniem, jest trucizną.
Dużo mitów narosło wokół tłuszczów. Aktualnie na świecie istnieją sprzeczne ze sobą informacje na temat ich spożywania. Niektórzy uważają tłuszcze za szkodliwe, inni za dobrodziejstwo dla naszego zdrowia. Często dzieli się tłuszcze na te niezdrowe i te, które są dla naszego zdrowia korzystne. Jednak i taki podział nie jest pewny. Popularny w Polsce smalec uznawany jest przez rzesze ludzi za niezdrowy tłuszcz, gdy inni polecają go jako odpowiedni i zdrowy do smażenia np. kotletów schabowych. Często można się też spotkać ze sprzecznymi opiniami na temat wpływu tłuszczów na sylwetkę. Przeciwnicy tłustych potraw twierdzą, że przyczyniają się one do otyłości, zwolennicy mają z goła odmienne zdanie. Popularna niegdyś dieta dr Atkinsa bazuje na spożywaniu samych tłustych dań i o dziwo jest skuteczna na odchudzanie. Jednak jeśli mówimy o tłuszczach, trzeba dodać, że nie każdy nadaje się do spożywania na wszystkie sposoby. Niektóre tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia, gdy spożywamy je na surowo, jednak poddane obróbce cieplnej tracą swoje właściwości i stają się wręcz szkodliwe. Przykładem takiego tłuszczu jest olej lniany. Wiele osób zadaje sobie odwieczne pytanie: jaki olej do smażenia? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta. Olej kokosowy, olej z pestek winogron, masło klarowane, olej rzepakowy, smalec… wybór jest ogromny. Należy przyjrzeć się bliżej reakcjom jakie zachodzą podczas podgrzewania poszczególnych tłuszczów i określić jak te reakcje wpływają na wartości odżywcze spożywanych tłuszczów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *