W obecnych czasach sól przedstawiana jest jako śmiercionośny składnik, który określany jest mianem „białej śmierci”. Wysokie spożycie soli kojarzone jest między innymi z występowaniem nadciśnienia oraz jego powikłań. Z tego względu zalecane jest ograniczenie spożycia soli w codziennej diecie. Nie musimy jednak całkowicie eliminować jej z naszej diety. Według światowej organizacji zdrowia bezpieczna ilość soli to 5 g, czyli jedna łyżeczka, co odpowiada 2 g sodu. Zalecenie spożycia soli wynika bowiem z wielkości spożycia sodu. Jakie są źródła soli w diecie? Jakie są jej rodzaje? Odpowiadamy!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/ile-soli-w-diecie-bedzie-w-sam-raz/
Jakie są rodzaje soli w diecie?
Najczęściej stosowaną solą jest sól kuchenna, czyli artykuł spożywczy stosowany jako przyprawa. Z chemicznego punktu widzenia sól to inaczej chlorek sodu, dwie zawartość sodu to 40%, a chloru 60%. Istnieje kilka podstawowych rodzajów soli – kuchenna, kamienna, morska, smakowała, a w ostatnich latach asortyment ten poszerzył się o sole egzotyczne.
Sól morska – uzyskiwana jest na drodze odparowania wody z dna mórz czy oceanów. Sól ta cechuje się wysoką zawartością lipidów, selenu, cynku, magnezu oraz jodu. Z racji powszechnego występowania morzach zanieczyszczeń, przez co sól ta może zawierać niewłaściwe ilości metali ciężkich.
Sole smakowe powstają przez zmieszanie soli kamiennej z wyselekcjonowanymi ziołami i przyprawami.
Istnieją też sole egzotyczne, a najczęściej stosowanymi solami egzotycznymi są:
Sól himalajska – o charakterystycznym różowym odcieniu, który zawdzięcza wysokiej zawartości żelaza, sól ta zawiera kilkadziesiąt minerałów, ponieważ wydobywana jest ręcznie u stóp Himalajów
Sól Hawajska – posiada barwę różową, czerwoną lub czarną, którą zawdzięcza dodatkowi pyłu wulkanicznego
Sól peruwiańska – wydobywana jest ze szczytu Andów i cechuje się zawartością magnezu, żelaza, miedzi i cynku
Sól indyjska – posiada ciemnoróżowa barwę i lekko gorzkowaty smak, który wynika z obecności siarki.
Jakie są źródła soli w diecie?
Połowa soli spożywanej każdego dnia jest to sól dodawana do przygotowanych posiłków, zaś pozostała część pochodzi z soli ukrytej w gotowych produktach. Zazwyczaj nie jest to żywność zdrowa. Najbogatszym i źródłami soli w diecie są: wędliny, pieczywo, sery żółte, przetwory warzywne, przecinek, sos sojowy.
Zobacz też: http://www.workshopofnature.pl/awokado-poznaj-ten-wyjatkowy-owoc/