Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, związaną z nieprawidłowym pobudzaniem układu immunologicznego, co prowadzi do powstawania przeciwciał działających przeciwko tarczycy. Dieta dla osób z Hashimoto ma za zadanie zmniejszyć objawy choroby i pomóc w powrocie do pełni zdrowia. Jakie są zasady diety dla osób z Hashimoto? Jak powinniśmy się ożywiać?
Dieta dla osób z Hashimoto – podstawowe założenia
Głównym celem stosowania diety przy chorobie Hashimoto jest wzmocnienie efektu przyjmowanych leków poprzez stymulację hormonów tarczycy i tkankowej konwersji T4 do T3. Odpowiedni dobór produktów ma także na celu przyśpieszenie przemiany materii i zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Dieta zmniejsza także ryzyko wystąpienia objawów, które są charakterystyczne dla choroby Hashimoto jak n. zatrzymywanie wody w organizmie, zaparcia i podwyższony poziom cholesterolu. Ogólne zasady diety stosowanej przy Hashimoto są bardzo podobne do zasad żywienia, których powinni przestrzegać wszyscy. Trzeba jednak zwrócić szczególną uwagę na kilka szczegółów. Hashimoto może mieć bardzo negatywny wpływ na organizm, tym bardziej, jeżeli nasza dieta nie będzie dostarczać takich składników odżywczych jak selen, jod, żelazo, witamina D oraz cynk. Oprócz tego trzeba zadbać o odpowiednie proporcje makroskładników – białka, tłuszczów i węglowodanów, w czym może pomóc dieta pudełkowa Gdańsk.
Dieta w chorobie Hashimoto – znaczenie białka
Udział białka w diecie w chorobie Hashimoto powinien wynosić 15-25% zapotrzebowania energetycznego. Białka zawierają w sobie aminokwasy ważne dla syntezy nieaktywnej biologicznie T4, która następnie ulega przekształceniu np. w mięśniach do aktywnej T3. Poza tym aminokwasy jak np. tyrozyna są wykorzystywane do syntezy adrenaliny i dopaminy, czyli hormonów częściowo odpowiedzialnych za wahania nastroju, czyli jednego z charakterystycznych objawów choroby Hashimoto. Oprócz tego zwiększona ilość białka w diecie przyśpiesza metabolizm, a taki jest właśnie cel stosowania diety. Nie mniej istotne jest również źródło spożywanego białka. Na diecie dla osób z Hashimoto najlepiej sprawdza się chude mięso, nabiał i jaja. Do diety można również dołączyć białka pochodzenia roślinnego. Zaleca się unikanie bardzo restrykcyjnych diet, ponieważ z czasem mogą spowolnić metabolizm organizmu.
Dieta najlepszym sposobem na chorobę Hashimoto
Dieta stosowana przy chorobie Hashimoto powinna zwierać 25-30% tłuszczy, przy ograniczeniu spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych omega 3, ponieważ mają silne działanie przeciwzapalne. Znajdziemy je np. w tłustych rybach i oleju lnianym. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na zmniejszenie spożycia tłuszczy trans, które znajdują się przede wszystkim w fast-foodach i gotowych produktach. Głównym źródłem energii na diecie powinny być węglowodany, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym. Dieta dla osób z Hashimoto powinna także zawierać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego tj. 25-30 g/dobę. Posiłki idealnie pasujące do diety dla osób z Hashimoto może nam zaproponować catering dietetyczny.