Migdały
fot. Pixabay.com

Migdały są nie tylko przepyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Stanowią doskonały dodatek do wielu posiłków, zwłaszcza w prażonej wersji. Mogą jednak również być dla nas samodzielną i bardzo sycącą przekąską. Jedzmy więc migdały na zdrowie!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/prazone-migdaly-czy-sa-zdrowe/

Jakie składniki odżywcze oferują nam migdały?

Migdały, które sprzedawane są w naszych sklepach spożywczych, pozbawione są już łupiny, często nawet pokrojone na płatki lub uprażone. Warto je spożywać w każdej postaci. Czy wiecie, że 30 g migdałów zawiera aż 3,5 grama błonnika, 6 gramów białka, 14 gramów tłuszczów, a także witaminę E, mangan, magnez, miedź, witaminę B2 i fosfor. Wyobraźcie sobie, że z zaledwie małej garści migdałów otrzymujemy takie bogactwo składników odżywczych.

Wśród wymienionych powyżej składników, jakie znajdziemy w migdałach, warto zwrócić uwagę na ilość przeciwutleniaczy, jakie nasz organizm otrzymuje, gdy jemy migdały. Zapewniają nam one ochronę przed działaniem wolnych rodników, które z kolei odpowiedzialne są za powstawanie stresu oksydacyjnego. Zbyt długo utrzymujący się w naszym organizmie stres oksydacyjny powoduje z kolei stany zapalne i prowadzi do wielu przewlekłych chorób. Jeśli chcemy więc ich uniknąć, warto włączyć migdały do diety. Pamiętajcie jednak o tym, aby nie obierać migdałów z brązowej skórki. To ona jest właśnie najbogatszym źródłem antyoksydantów.

Dlaczego jeszcze warto jeść migdały?

Jak już wspomnieliśmy, poza antyoksydantami, minerały stanowią również prawdziwą kopalnię witamin i minerałów. Witamina E w nich zawarta odkłada się w komórkach naszego organizmu, tworząc na naszych ścianach warstwę, która chroni komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego. Poza tym spożywanie właściwej dawki witaminy E chroni nas przed zawałem serca, udarem mózgu, nadciśnieniem, nowotworami, a nawet chorobą Alzheimera.

Migdały warto również jeść ze względu na wysoką zawartość białka i zdrowych tłuszczów, a niewielką ilość węglowodanów. Dodatkowo, dzięki temu, że w migdałach pod dostatkiem jest błonnika, stanowią one świetną przekąskę, która zaspokoi nasz głód między posiłkami, a jednocześnie da nam uczucie sytości i pełnego żołądka. Lepiej więc sięgnąć po migdały, niż po słodycze, fast foody czy nawet kanapkę. Migdały wspomogą więc również proces odchudzania.

Zobacz też: http://www.workshopofnature.pl/dlaczego-warto-jesc-nasiona-chia/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here