Jakie białko i ile białka

O tym, jak dużo białka powinni dostarczać kulturyści, narosło już wiele mitów. Wszystko ma swoje granice co dobitnie, pokazuje badanie opublikowane w Journal of the International Society of Sports Nutrition. Naukowcy sprawdzali u koreańskich kulturystów, jaki wpływ na metabolizm ma dieta ultra- wysokobiałkowa. Badani zawodnicy spożywali średnio ponad 5600 kcal dziennie, z czego aż 30 procent pochodziło z protein. Jeżeli intensywnie trenujesz, musisz zwrócić uwagę na podaż białka w diecie. Początkujący sportowiec może zadać pytanie nowej firmie suplementacyjnej, które brzmi- jakie białko polecacie dla początkującego adepta kulturystyki? Odpowiedź nie jest prosta jak, by mogło się wydawać. Powróćmy, zatem do eksperymentu, o którym mowa we wstępie tego artykułu. Wymienieni zawodnicy w doświadczeniu jedli ponad 4,3 g białka na każdy kilogram wagi ciała, czyli pięć razy więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u osób nieaktywnych (dla kulturystów średnio przyjmuje się 1,5-2,4 g na kg masy ciała). U badanych zaobserwowano liczne zaburzenia metaboliczne związane z tym, jak organizm radził sobie z tak olbrzymim nadmiarem protein. Co ciekawe w ich krwi poziom białka utrzymywał się na normalnym poziomie, ale znacząco podniósł się poziom mocznika i innych kwaśnych metabolitów. Zmienił się także balans składników mineralnych- odnotowano niebezpieczne zwiększenie ilości potasu ponad wartość średnią, a u 50 procent uczestników eksperymentu została ona przekroczona. W moczu badanych obniżyło się pH, a poziom mocznika i kreatyniny prawie dwukrotnie przekroczył normę, zwiększyła się także ucieczka wapnia. Wniosek jest prosty. Pamiętajmy, że nadmierne spożycie białek, może być szkodliwe dla organizmu i powoduje zaburzenie funkcji metabolicznych i silne zakwaszenie organizmu (kwasica). Dlatego powinniśmy dostosować ilość zjadanych protein do naszego rzeczywistego zapotrzebowania. W tym wypadku więcej nie zawsze znaczy lepiej. Dla kulturystów zalecane są także składniki i pokarmy o działaniu odkwaszającym (l-glutamina, beta- alanina, suplementy potasu, wapnia, warzywa, pełnoziarniste pieczywo). Na zadanie pytanie- jakie białko powinniśmy spożywać- nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko jest zależne od ilości pozostałych makro i mikro składników w diecie. Dziś wśród fanatyków sportów sylwetowych stosowane są różnego rodzaju modele dietetyczne, opierające się na różnym udziale makroskładników w diecie. Istnieją osoby, które preferują przewagę białka na węglowodanami w diecie. W mojej ocenie, czyli osoby trenującej siłowo zaledwie dwanaście lat- nie należy przesadzać z białkiem. Przy standardowym modelu preferującym podaż białka na poziomie około 30% bilansu kalorycznego, można uzyskiwać naprawdę zadowalające efekty, bez skutków zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie powodowane w głównej mierze przez produkty białkowe należy niwelować warzywami. Profesorowie sugerują, aby spożywać sześć porcji warzyw dziennie w celu odkwaszania organizmu. Gdy spożywamy dużo białka ważne, jest też odpowiednie przygotowanie środowiska żołądkowego przed posiłkiem. Można tego dokonać, wypijaj szklankę wody z wyciśniętą cytryną- chodzi o aktywację kwasu solnego, to we właśnie w kwaśnym środowisku żołądka dochodzi do trawienia białek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here