Najlepszy olej kokosowy

Gdy układamy dietę z zachowaniem bilansu kalorycznego i dochodzimy do kwestii doboru kwasów tłuszczowych, często popadamy w zakłopotanie, ponieważ na rynku mamy wiele rodzajów olejów i zwyczajnie nie wiemy, jakiego używać w naszej diecie. Tematem tego artykułu będzie olej kokosowy. Spróbuję odpowiedzieć na pytanie- jaki olej kokosowy wybrać? Wraz z modą na kokosy, jak grzyby po deszczu pokazują się coraz to nowe filmy oferujące nam olej kokosowy, wszystkie słoiki wyglądają podobnie- jaki wybrać. Często mały słoik oleju extra virgin jest zdrowszy od dużego słoika oleju rafinowanego. Kusi nas czasem, aby kupić ten tańszy, ale nie ulegajmy tej pokusie tzn. olej olejowi nierówny. Gdy weźmiemy do ręki słoik z najtańszym olejem kokosowym i jednym z najdroższych, zobaczymy znaczną różnicę. Drogi olej jest śnieżno biały i ma wygląd marmurkowy, tani olej jest przeważnie ciemniejszy i jednolity. Konsystencję i teksturę doskonale widać przez słoik, nie trzeba zaglądać do środka, chyba że pojemnik jest nieprzepuszczalny dla światła. Wysokiej jakości olej kokosowy zimno tłoczony extra virgin jest tłoczony w temperaturze nie wyższej od 38 do 40 stopni Celsjusza. Najdroższy, najlepszej jakości olej kokosowy przyjeżdża w słoikach z Filipin. Wiele dobrych firm ma na miejscu swoje filie i pilnują by kokosowe białe złoto, było najwyższej jakości. Tanie oleje najczęściej przypływają do Europy w beczkach metalowych lub plastikowych, lub plastikowych albo na paletach z poduszką elektryczną pod spodem, by olej łatwiej było rozpuścić i przelać na miejscu do słoików. Koniecznie czytajmy etykiety, certyfikat BIO gwarantuje, że palmy rosły bez chemii, a sam olej jest dobrej jakości. Szukajmy więc olejów kokosowych extra virgin tłoczonych na zimno, najlepiej z certyfikatem ekologicznym. Wiele certyfikatów na etykietach bywa podrabianych, pamiętajmy więc, że nie wystarczy sam bio listek, ale konieczny jest numer certyfikatu i nazwa jednostki certyfikującej. Oleje o jakości bio są droższe o kilka złotych od tych bez certyfikatu- w tym wypadku nie warto oszczędzać. Olej nierafinowany nadaje się do wszystkiego, możemy go używać jako smarowidło do chleba, tłuszcz do wypieku ciasta, można także na nim smażyć. Jest doskonały jako balsam do ciała, czy odżywka do włosów. Czym się różni olej rafinowany, rafinacji oleju dokonuje się za pomocą pary wodnej o temperaturze około dwustu stopni Celsjusza. Nic organicznego takiego gorąca nie przetrzyma. Taki olej tłoczy się z orzechów gorszej jakości, przechowywanych czasem w nieodpowiednich warunkach sanitarnych. Rafinacja ma na celu wyeliminowanie wszystkich niepożądanych bakterii, które mogły zagnieździć się w orzechu podczas przechowywania. Produkt po rafinacji jest bezpieczny, bez śladów drobnoustrojów, ale nie ma takich właściwości jak ten olej zimno tłoczony. Zatem, jak wybrać dobry olej kokosowy ? Najlepszy będzie ten, który ma strukturę marmurkową i jest śnieżno biały. Certyfikat bio upewni nas, że dostajemy produkt bez chemii, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here